Opnieuw bendeleden in gevangenis aangehouden | Regio15.nl

Opnieuw bendeleden in gevangenis aangehouden

De politie verdenkt twee leden van de criminele jeugdgroep Delftselaan van een gewelddadige diefstal in de gemeente Woudenberg.  Het gaat om broers van 20 en 22 jaar, die beiden al enige tijd vastzitten in verband met andere misdrijven. De oudste broer is zijn cel aangehouden, de jongste is als verdachte gehoord. Een derde verdachte werd dinsdag in zijn woning aangehouden. Hij was nog maar kort vrij na een celstraf wegens een snelkraak.


De twee broers worden beschouwd als harde kernleden van de Delftselaan-groep. De jongste van de twee werd medio oktober samen met enkele andere groepsleden aangehouden in verband met zo’n vijftien misdrijven, voornamelijk inbraken. De oudste broer zit al enige tijd vast in verband met een snelkraak in Brabant. Hij werd samen met twee andere groepsleden op heterdaad betrapt.

De derde verdachte, een 18-jarige Hagenaar, wordt niet gezien als lid van de jeugdbende. Hij is wel een kennis van de twee broers en kwam net als hen al veelvuldig met de politie in verband met misdrijven. Zo werd de Hagenaar in september aangehouden voor een snelkraak op een supermarkt aan de Theresiastraat. De celstraf van zes weken die hij daarvoor kreeg opgelegd, heeft hij inmiddels uitgezeten.

Sigarenzaak
De drie worden er nu van verdacht dat zij zich op 16 september van dit jaar schuldig hebben gemaakt aan een diefstal met geweld in Woudenberg. Op die datum werd ingebroken in een sigarenzaak aan de Dorpsstraat. Toen de eigenaar van de zaak en zijn zoon, die boven de winkel wonen, op het gestommel beneden afkwamen, raakten zij in gevecht met de inbrekers. Om te ontkomen, gooiden de inbrekers een sloophamer naar de slachtoffers. Zij bleven ongedeerd, maar moesten de daders laten gaan.

Onderzoek door de politie leidde onlangs tot de identificatie van de vermoedelijke daders: de broers van 20 en 22 jaar en hun 18-jarige kennis. Hierop werden zij aangehouden, dan wel als verdachte gehoord.

Offensief
Sinds eind mei is Politie Haaglanden bezig met een groot offensief om een einde te maken aan de criminaliteit en overlast van de jeugdbende van de Delftselaan. Bij de aanpak wordt nauw samengewerkt met andere betrokken instanties, waaronder de gemeente Den Haag, de reclassering en het Openbaar Ministerie (OM). De afgelopen twee maanden zijn meerdere verdachten aangehouden.

Om buurtbewoners te laten zien wat de politie aan de problematiek doet, wordt informatie over bijvoorbeeld aanhoudingen en veroordelingen gemeld op billboards in de wijk. Aanhoudingen zelf worden – waar mogelijk – zichtbaar voor de hele buurt verricht. Op deze manier hoopt de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen. Sommige mensen durven, uit angst voor de groep, informatie niet met de politie te delen. Door dat wél te doen, krijgt de politie beter zicht op de groepsleden en hun activiteiten en kan zij effectiever optreden.